• Αρχική
  • Πρώτο στον κόσμο το Περγαμόντο της Κεφαλλονιάς

Πρώτο στον κόσμο το Περγαμόντο της Κεφαλλονιάς

pergamonto large article

Στην πανέμορφη Κεφαλλονιά εδώ και χιλιάδες χρόνια καλλιεργείται μια μοναδική στον κόσμο ποικιλία περγαμόντου, η οποία με την πάροδο του χρόνου να εξαφανιστεί.

Σε όλο το νησί είχαν διασωθεί μόνο 24 δέντρα. Με μεγάλη προσπάθεια τα καταφέραμε και αυτή τη στιγμή καλλιεργούμε 7.500 δέντρα, η παραγωγή των οποίων στα επόμενα χρόνια μπορεί να αγγίξει τους 200 τόνους.

Το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας εξέτασε με τον αρμόζοντα επιστημονικό τρόπο τον φλοιό των καρπών, σε διάφορα στάδια ωρίμανσης καθώς και τα φύλλα του δέντρου. Διαπιστώθηκε ότι τα αποτελέσματα των δεικτών, δεικτών που χαρακτηρίζουν την ποιότητα του αιθέριου ελαίου, ήταν άριστα.

Ειδικότερα, συγκριτικά με την ποιότητα του αιθέριου ελαίου Καλαβρίας Ιταλίας, που θεωρείται το καλύτερο στον κόσμο το δικό μας δείγμα υπερείχε.

Συμπερασματικά, η υψηλή ποιότητα αιθέριου ελαίου περγαμόντου, με βάση τους μελετηθέντες χημικούς δείκτες, επιβεβαιώνει την παρατήρηση της διεθνούς βιβλιογραφίας. Ότι δηλαδή οι ακτές του Ιονίου, και μάλιστα της Κεφαλλονιάς στην περιοχή Βλαχάτων και Λουρδά, όπου επίσης καλλιεργούνται και πολλά τροπικά φυτά, όπως παπάγια, μάγκο, φρούτα του πάθους και γκουάβα, είναι η πλέον ενδεδειγμένη περιοχή στον κόσμο για την καλλιέργεια περγαμόντου.

Εκτός από το αιθέριο έλαιο, το περγαμόντο της Κεφαλλονιάς χρησιμοποιείται, προ αιώνων, για την δημιουργία εκπληκτικού λικέρ, το οποίο φημίζεται για τη γεύση και το άρωμά του. Το περγαμόντο γίνεται και πολύ γευστικό γλυκό κουταλιού. Χρησιμοποιείται επίσης στην ποτοποιία, ζαχαροπλαστική, μαγειρική και αρωματοθεραπεία. Σημαντικές επίσης είναι οι θεραπευτικές του ιδιότητες που κυρίως είναι αναλγητικές, αντικαταθλιπτικές, αντισηπτικές και κατευναστικές.

Γνωρίζοντας ότι όλες οι μεγάλες ποτοποιίες αναζητούν αγωνιωδώς νέες γεύσεις ποτών πιστεύουμε ότι το περγαμόντο θα μπορούσε να δημιουργήσει μια νέα ελκυστική γεύση για τους καταναλωτές ανά τον κόσμο και το περγαμόντο να υπάρχει παντού δίπλα στο Τζιν, την Βότκα, Τσίπουρο, Λιμοντσέλο….

Σε περίπτωση που σας ενδιαφέρει το προϊόν μας και οι δυνατότητες αυτού μπορούμε να σας αποστείλουμε πλήρη μελέτη και χημική ανάλυση σε επίσημη μετάφραση καθώς επίσης και δείγματα των φρούτων, του λικέρ και του γλυκού.

Γεώργιος Α. Κουρής

Επιχειρηματίας